Com es fa un bon disseny?


Ara toca parlar de 4 consells bàsics sobre disseny:
Cada disciplina té les seves pròpies tècniques de disseny, però totes coincideixen en uns principis bàsics:
  • Quan dissenyis no has d’oblidar mai que el món natural és el millor dissenyador del món. Pensa que la natura porta assajant els seus dissenys des de fa milions d’anys.
Tenen alguna cosa en comú les següents imatges?
L’exemple anterior ens demostra que els dissenys s’han d’adaptar bé al medi on han de ser utilitzats, i la natura és una molt bona inspiradora de solucions.
  • Els dissenys s’han d’adaptar també a les persones que els han d’utilitzar (ergonomia)

Activitat 2: Busca la definició d’ergonomia i explica perquè els productes han de ser ergonòmics.

  • Un bon disseny també han de tenir en compte l’estètica. Per tant, enginyeria / arquitectura i art no estan tan lluny com podríem pensar. Les persones dissenyadores, tenen en compte tan els coneixements tecnològics, científics i matemàtics, com els artístics (estètica) i sobre ciències socials. Pensa que a l’hora de comprar un producte, la primera impressió que tenim quan el veiem és determinant a l’hora de decidir-nos per la compra o no. Ara bé, el repte de dissenyar objectes estètics no és tan fàcil com en un principi podríem pensar, fixa’t en el següent exemple:

Quin disseny t’agrada més?
Es tracta del mateix model de cotxe, la diferència està en que són dos dissenys separats per 30 anys. Quan parlem d’estètica intervé el gust del subjecte, el que per a mi pot ser bonic, per a una altra persona pot ser lleig, a més, entren en joc les modes les quals canvien amb el temps. Per tant, que un disseny sigui estètic o no, és una qüestió relativa i subjectiva, que fa que sigui un dels principals mal de cap dels dissenyadors/es. Aquests han d’aconseguir dissenyar objectes que agradin al major nombre de gent i que resisteixin el canvi de les tendències de la moda.
  • Dissenyar també vol dir treballar en equip. De la mateixa manera que Messi necessita als seus companys per a ser el millor jugador del món, els grans dissenyadors/es sempre tenen grans equips al seu voltant:
  • Quan dissenyis hauràs de triar els materials més adients d’acord amb les seves propietats mecàniques, físiques, químiques, etc. i també hauràs de tenir present el seu cost i disponibilitat.
  • Sempre dissenyem objectes per a ser fabricats, per tant durant el disseny hauràs de pensar en el sistema de fabricació: passos a seguir, cost, temps, eines i màquines, etc.
  • Durant la fabricació s’ha d’evitar que es produeixin accidents. Durant el disseny planificarem la seguretat en la fabricació, consultant si cal, normes de seguretat en el treball.
  • El disseny també ha d’establir les proves o test que es faran al producte durant la seva fabricació i en acabar aquesta per tal de garantir la seva fiabilitat i durabilitat.
  • Caldrà fer també un pressupost on es tinguin en compte tan els costos de fabricació com de marketing.
  • Tot bon disseny minimitza al màxim l’impacte sobre el medi ambient, incorporant energies renovables, reutilització de materials, reciclatge, etc.
Amb tot el que hem vist fins ara no et serà difícil deduir que amb qualsevol activitat de disseny assoliràs les següents habilitats:
· Habilitats en la resolució de problemes
· Habilitats comunicatives
· Habilitats col·laboratives
· Habilitats tècniques
Pensa que qualsevol feina que hagis de fer de gran, aquestes quatre habilitats t’ajudaran força, ja que les feines del segle XXI necessiten persones tècnicament molt preparades. En resum, a l’hora de dissenyar un producte
  • Hauré de recordar els coneixements de tecnologia, ciència i estètica que he estudiat
  • Hauré de tenir molta imaginació i creativitat
  • I sobretot moltes ganes d’aprendre!!